logo pa

Bureau
Personal Architecture BNA is opgericht door Maarten Polkamp in juni 2004. Een jaar na de oprichting verhuisde het bureau vanuit Delft naar de Graaf Florisstraat in Rotterdam. Na vier jaren van kwantitatieve en kwalitatieve groei van het bureau, is op 1 januari 2009 Sander van Schaik als partner toegetreden. Naast de twee architect/partners, werkt P·A gemiddeld genomen met een bezetting van vier personen, versterkt door duurzame samenwerkingsverbanden met adviseurs.

Filosofie
De naam van het bureau refereert aan de afkorting Personal Assistent. Hierin schuilt de filosofie van P·A: een persoonlijke en intensieve samenwerking met de opdrachtgever vanaf de initiatieffase tot en met de realisatie van het eindproduct. Daarnaast verwijst de naam Personal Architecture naar het ambitieniveau van het eindproduct: eigenzinnig, verrassend en vooral op maat gesneden. Tot slot zegt de naam iets over de werkwijze binnen het bureau: medewerkers van P·A zijn flexibel, betrokken en zijn zich bewust van de unieke omstandigheden van ieder project en ieder proces.

Niet het type of de omvang van een opdracht is bepalend; de uitdaging die in de opgave schuilt en de ambitie van een opdrachtgever zijn bepalende factoren bij aanvaarding van een nieuwe opdracht. De persoonlijke samenwerking met opdrachtgevers, de bedrevenheid in het bouwen en de herkenbare signatuur van het bureau, vertalen zich onder andere in het netwerk van vaste opdrachtgevers en vervolgopdrachten. Personal Architecture blijft bij iedere opgave, van het begin tot het eind, het persoonlijk aanspreekpunt van de opdrachtgever.

Werkwijze
P·A zoekt naar oplossingen waarbij architectonische kwaliteit, gebruikskwaliteit en uitvoerbaarheid hand in hand gaan. Door het streven naar innovatie in uitvoeringswijze, materiaalgebruik en materiaaltoepassing enerzijds en een integrale benadering van de ontwerpopgave anderzijds, is Personal Architecture in staat een duurzaam product te leveren. In de visie van P·A staat duurzaamheid van de gebouwde omgeving vooral voor weloverwogen ontwerpbeslissingen die geënt zijn op de context en de totale levenscyclus van het object.


De persoonlijke samenwerking met de opdrachtgever en betrokken adviseurs komt onder meer tot uitdrukking in de werkwijze van P·A: direct vanaf het begin wordt inzicht gegeven in het proces en de oplossingsrichtingen door gebruik te maken van 3D computersimulaties. P·A stimuleert zowel de opdrachtgever als de bij het project betrokken adviseurs om deze werkwijze te ondersteunen en na te volgen. De investering in het creëren van inzicht in het product en transparantie in het proces, dient meerdere doelen. Het vergroot de betrokkenheid en het enthousiasme van de opdrachtgever, het verbetert de communicatie tussen de adviseurs, het verkleint de kans op fouten en het optimaliseert de prijs/kwaliteit verhouding van het eindproduct. Het grootste voordeel echter, is dat de opdrachtgever in een vroeg stadium ziet wat hij krijgt, de gelegenheid krijgt uitgangspunten bij te stellen en tijdens de bouw niet voor verrassingen komt te staan. Met andere woorden: het eindproduct overstijgt de oorspronkelijke verwachting.

Proces
Mede door het gestroomlijnde bureauproces, is P·A toegerust om projecten uit te voeren vanaf de initiatieffase tot en met de directievoering tijdens de uitvoering en de nazorg tijdens de exploitatie. P·A maakt geen onderscheid tussen architectuur en interieurarchitectuur; het interieur van het gebouw wordt, als verlengstuk van het exterieur, in de opgave betrokken. Vaste opdrachtgevers kiezen er zelfs voor het grafisch ontwerp van het specifieke project of de huisstijl van de eigen organisatie door P·A te laten ontwerpen. P·A heeft geen vastomlijnde ontwerpstijl; iedere opgave vraagt immers om een andere aanpak en uitwerking. De ontwerpsignatuur van P·A gaat echter onmiskenbaar schuil achter ieder project, ongeacht de aard en omvang.


Zowel in het proces als in het product biedt P·A meer dan een gebouw alleen; de achtergrond van beide partners is hier mede debet aan. Naast architect is Sander van Schaik geschoold als bouwtechnoloog, hetgeen tot uitdrukking komt in zijn affiniteit met de techniek en de constructie van een gebouw. Maarten Polkamp draagt naast de titel architect, de titel MSc Real Estate and Housing (voorheen Bouwmanagement en Vastgoedbeheer). Deze achtergrond is zichtbaar in de doelstelling van het bureau: een product is pas geslaagd als de prijs/kwaliteit verhouding optimaal is en het gebouw naast de huidige gebruikswaarde, een toekomststrategie in zich draagt.
De liefde voor bouwen blijkt uit het omvangrijke oeuvre dat P·A in korte tijd heeft opgebouwd: in de afgelopen vier jaar zijn ruim 30 projecten opgeleverd, variërend van kleine particuliere opgaven, tot projecten met een aanzienlijke omvang. Naast de gerealiseerde projecten heeft P·A tal van studies uitgevoerd voor zowel beleggers, ontwikkelaars als Gemeenten.

Maarten en Sander

CV Maarten

Ir. Maarten P. Polkamp
27 april 1977


Opleiding

2011
opleiding Directievoerder UAV, Nova Contract

2002-2004
Technische Universiteit Delft, Faculteit der Bouwkunde, Master Architecture

2002-2004
Technische Universiteit Delft, Faculteit der Bouwkunde, Master Real Estate and Housing

1997-2001
Technische Universiteit Delft, Faculteit der Bouwkunde, Bachelor

1991-1996
Canisius College Mater Dei, Atheneum, Nijmegen


Werkervaring

2005-heden
architect & oprichter architectenbureau Personal Architecture BNA, Rotterdam

2003
docent Faculteit der Bouwkunde: ontwerpbegeleiding derdejaars studenten, Bachelor 6, Delft

2002
stagiair Pursley Veltman Architecture, Inc., Montgomery, Alabama, Verenigde Staten

2001-2003
bouwkundig Project Manager 3D Blueprint Technologies, Amsterdam

2000-2001
student-assistent bouwtechnisch ontwerpen, Faculteit der Bouwkunde, Technische Universiteit Delft


Overige activiteiten

2015-heden
bestuurslid BNA, landelijk bestuur van de branchevereniging van architectenbureaus

2014-heden
bestuurslid BNA kring Rijnmond, regiobestuur van de branchevereniging van architectenbureaus

2013-heden
ontwerper & medeoprichter vof drievrienden, architectonische producten (o.m. krabhuis), Rotterdam

2009-heden
lid XS-Rijnmond, kenniscluster architectenbureaus regio Rijnmond, Rotterdam

2007-2012
lid adviescommissie Permanente Beroepsontwikkeling (PBO), BNA, Amsterdam

2003-2010
lid adviescommissie Onderwijs, BNA, Amsterdam


maarten@personal-architecture.nl

CV Sander

Ir. Sander G.L. van Schaik
18 augustus 1978


Opleiding

2001-2003
Technische Universiteit Delft, Faculteit der Bouwkunde, Master Architecture

1997-2001
Technische Universiteit Delft, Faculteit der Bouwkunde, Bachelor

2001
Norwegian University of Science and Technology, afstudeerrichting Architectuur, Trondheim, Noorwegen

1991-1997
Stedelijk Scholengemeenschap Atheneum, Maastricht


Werkervaring

2009-heden
partner architectenbureau Personal Architecture BNA, Rotterdam

2007-2008
samenwerking met Personal Architecture in diverse projecten

2005-2008
freelance architect & grafisch ontwerper

2004-2005
assistent Ontwerper Bekkering Adams Architecten, Rotterdam

2003
stagiair Juliette Bekkering Architecten, Rotterdam


Overige activiteiten

2015-heden
docent Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, spatial design

2013-heden
ontwerper & medeoprichter vof drievrienden, architectonische producten (o.m. krabhuis), Rotterdam


sander@personal-architecture.nl

team
foto_kantoor
woning maarten
woning sander

Stageplaats

Wij zoeken gemotiveerde, Nederlandstalige TU-bouwkunde studenten voor een periode van tenminste 5 maanden. Kennis van Sketch-up, Autodesk Revit en Autocad en Adobe pakketten is gewenst.

Oud stagiaires van P·A zijn enthousiast over de afwisselende werkzaamheden, de goede begeleiding en de informele werksfeer op ons bureau.

Ben je geïnteresseerd dan zien wij graag je portfolio vergezeld van een CV en een sollicitatiebrief per mail tegemoet.

Research intern

Personal Architecture is looking for motivated interns to conduct research on the vitality of our future cities.

Our research lab explores a broad range of subjects related to keeping our cities vital. Through applied (design-based) research, the lab inspires our architectural division and generates creative solutions that can benefit our projects, our clients and others to create sustainable buildings and urban environments. We are involved in a number of collaborative research projects as well as internal initiatives.

As a research intern at Personal Architecture, you will not only conduct research but also help create new proposals, attract funds, work on publications and organise activities. You will work with a high level of autonomy and be part of interdisciplinary teams. You will work closely with our architectural division to develop and share ideas. We are looking for interns that want to explore new ways of thinking about the city and that are interested in actively developing our research lab

Position requirements:
- Currently enrolled as student of architecture (or another relevant program) at a university;
- Highly proficient in MS Office software and Adobe Creative Suite;
- Hands-on approach and a healthy dose of team spirit;
- Able to work with creatively, precision, accuracy and a high level of independence;
- Fluent in written and spoken English (Dutch or any other languages are an asset.

If you would like to apply for an internship position at Personal Architecture’s research lab then please send us your resume with a cover letter describing your motivation and personal fascinations to research@personal-architecture.nl.

Start in September

Junior Architect

Personal Architecture zoekt per direct een ambitieuze junior architect met 3 tot 5 jaar werkervaring.

Personal Architecture
P·A is een Rotterdams architectenbureau met een eigen onderzoekslab en ontwikkeltak. Wij werken zowel voor particulieren als voor professionele opdrachtgevers. De komende jaren zal een steeds groter deel van onze portefeuille bestaan uit ontwerp- en onderzoeksopgaven die verband houden met de leefbaarheid van de stad in de toekomst. Met ons architectenbureau richten wij ons op slimme herbestemmingen van bestaande gebouwen enerzijds en op kwalitatief hoogwaardige inbreidingen in het stedelijk weefsel anderzijds. Ons onderzoekslab kijkt naar vraagstukken op het niveau van de stad terwijl onze ontwikkeltak zich bezig houdt met de realisatie van kleinschalige projecten. P·A gaat ver in het ontzorgen van een opdrachtgever en biedt hen waar mogelijk een totaalproduct dat verder strekt dan het gebouwontwerp alleen. In al onze projecten werken wij met Revit; in de meeste gevallen met een constructeur in hetzelfde model. De komende jaren ontwikkelen we ons verder richting BIG BIM.

Profiel
De nieuwe Architect-Projectleider van P·A is een getalenteerd ontwerper, houdt van bouwen en heeft bovendien affiniteit met herontwikkeling en renovatie. Je hebt verstand van bouwtechniek, maar ook van mensen.

Als projectleider ben je in staat om zelfstandig een project te leiden en de komende jaren mee te groeien met het bureau en op die manier bij te dragen aan het realiseren van de doelen van het bureau.

Je hebt ruime ervaring met Revit en beheerst het Office en Adobepakket. Je bent Nederlandstalig, opgeleid als architect aan de TU Delft of TU Eindhoven en woont in (de buurt van) Rotterdam.

P·A biedt
- een dynamische en informele werkomgeving
- zelfstandigheid en verantwoordelijkheid
- ondersteuning bij je persoonlijke ontwikkeling
- kansen om mee te groeien met het bureau
- diversiteit in projecten, processen en werkzaamheden
- een salaris conform de architecten cao, passend bij jouw ervaring

Sollicitatie
Als je in aanmerking wilt komen voor deze functie, stuur dan voor 8 juli 2016 per email (vacature@personal-architecture.nl) de volgende documenten:
- CV;
- motivatiebrief waaruit blijkt dat jij een geschikte kandidaat bent;
- een portfolio.
- geef een korte toelichting bij drie projecten uit je portfolio waarin je jouw rol en verantwoordelijkheid in het betreffende project omschrijft.

De positie is per direct beschikbaar

Junior Architect

Functieomschrijving
Als junior architect maak je deelontwerpen, zie je toe op de juiste uitwerking hiervan en ben je mede verantwoordelijk voor de inhoudelijke kwaliteit van een project. Je werkt gelijktijdig aan meerdere projecten van verschillende omvang. Je onderhoudt contact met de opdrachtgever, adviseurs en externe stakeholders. Als persoon draag je binnen het bureau bij aan een goede werksfeer, ondersteun je collega’s, heb je vernieuwende inzichten over actuele thema’s en vraagstukken en signaleer je kansen. Jouw kennis, expertise en ambitie dragen actief bij aan de ontwikkeling van het bureau.

Je ambitie en fascinaties leg je vast in een persoonlijk ontwikkelingsplan dat je in staat stelt door te groeien naar de rol van projectleider. In je toekomstige rol ben je in staat zelfstandig een project op te zetten en te leiden. Je maakt planningen, verdeelt werkzaamheden en ziet toe op de naleving hiervan. Je stuurt medewerkers aan en coördineert de werkzaamheden van externe adviseurs.

Achtergrond / opleiding
- TU Delft of TU Eindhoven
- Nederlandstalig

Ervaring
- 3 tot 5 jaar relevante werkervaring


Vaardigheden
- ontwerper met bouwtechnisch inzicht
- goede beheersing van Revit, Adobe- en Office pakketten
- uitstekende presentatietechnieken

Karaktereigenschappen
- zelfstandig & onderzoekend
- besluitvaardig & hands on
- assertief & pro actief
- team player & verbinder
- communicatief & sociaal vaardig
- gestructureerd & consciëntieus
- ambitieus & leergierig