Superkubus

logo PA

locatie: Rotterdam

opdrachtgever: Woonbron

status: opgeleverd

Ontwerp voor een woongebouw in het markante ‘Blaakse Bomenbos’ van Piet Blom. Het gebouw, dat terecht de bijnaam ‘Superkubus’ draagt, heeft een vloeroppervlakte van meer dan 1000 vierkante meter en een bruto inhoud die overeenkomt met 15 ‘normale woonkubussen’. De introductie van een centraal element met een meerledig gebruik, toont zich respectvol ten aanzien van het exterieur en biedt een krachtig ontwerpmiddel bij het structureren van de plattegrond en het leggen van verticale relaties in het gebouw.

Het uit de jaren tachtig stammende Bomenbos is al vijfentwintig jaar een icoon voor de stad Rotterdam. De kubussen zijn nog altijd populair als woning en de ‘kijkkubus’ wordt veelvuldig bezocht door mensen van over de hele wereld. Het bestaan van de enigszins verscholen liggende ‘Superkubus’ is echter bij veel minder mensen bekend...

Opvallend kenmerk van de Superkubus is het contrast tussen de verschillende bouwlagen. De begane grond en eerste verdieping ogen kleinschalig en hebben verticale glasvlakken. De tweede verdieping daarentegen is een groot, vrij indeelbaar vloerveld, waarin geen enkel gevelvlak verticaal is en de verdiepingshoogte beperkt is. Op de derde bouwlaag wordt de kubus van Piet Blom in optima forma genoten: vanaf het vloerveld tot de nok heeft deze verdieping een vrije hoogte van ruim 11 meter. De nok is bovendien volledig beglaasd, waardoor een overvloed aan daglicht de kubus penetreert.

Het gebrek aan samenhang tussen de verdiepingen, de omslachtige afwikkeling van verticaal verkeer en de slecht bruikbare, donkere middenzone, worden gezien als de drie belangrijkste knelpunten van het huidige gebouw.

Om de nieuwe functie, een woongebouw voor twintig jongeren, te kunnen faciliteren, ...

zijn de genoemde knelpunten met een enkele ingreep in het gebouw het hoofd geboden.

Hiertoe is in het hart van het gebouw een rechthoekige koker geplaatst, waardoor over de gehele hoogte van het gebouw een vide ontstaat met een afmeting van drie bij drie meter. De vide vergroot de transparantie en leesbaarheid van het gebouw en werpt het surplus aan daglicht uit de nok naar de onder gelegen verdiepingen. Daarnaast speelt het element een rol in de klimaatbeheersing van het gebouw: door het ‘schoorsteeneffect’ wordt in de zomer koele lucht van de onderste bouwlaag gebruikt om de snel opwarmende nok te ventileren.

In de wand van de koker zijn functies opgenomen, zoals receptie, pantry, wasruimten, opslag en keuken. Daarnaast biedt de ‘servicewand’ van de koker plaats aan de trappen die zich per verdieping om de vide heen vouwen...

In het gebouw is een rigide scheiding aangebracht tussen de drie hoofdfuncties; facilitaire functies (receptie, kantoren, archief) bevinden zich op de begane grond, private functies (21 zelfstandige wooneenheden) op de twee tussenlagen en gemeenschappelijke functies (keuken, eetkamer, woonkamer, computerruimte) op de bovenste verdieping.

In plaats van iedere functie een afzonderlijke ruimte toe te wijzen, is er voor gekozen de imposante ruimte op het bovenste vloerveld zo veel mogelijk van wanden te vrijwaren. De gemeenschappelijke voorzieningen zijn als losse eilanden in de ruimte geplaatst. Het kokervormige middenelement is doorgetrokken tot vier meter boven het bestaande vloerveld, waardoor een vrij in de ruimte liggend platform ontstaat. Vanuit deze ‘lounge area’, kan voor het eerst sinds de bouw van de Superkubus, het Blaakse Bos en de Rotterdamse skyline in volle glorie genoten worden.

Prev Next
project image