Uitbreiding van een retailpark met een parkeergebouw en een winkelgebouw in Amsterdam Osdorp. Een zes parkeervloeren tellend gebouw takt via het entreegebied op vernuftige wijze aan op zowel het bestaande als het nieuwe winkelgebouw. Het entreegebied vormt met haar roltrappen, liften, galerijen en horecagelegenheden, het kloppend hart van het nieuwe winkelcentrum en verbindt op dynamische wijze de horizontale en verticale bezoekersstromen. Verdiepingshoge glaspuien en etalages verleiden hier de bezoeker de winkels te betreden.

 
 
 
133 Klaas Bakker.jpg

klaas bakker

client

Inmiddels werk ik al ruim 12 jaar samen met Sander en Maarten. Ik leerde hen kennen als enthousiaste, daadkrachtige jongens die mij al snel overtuigden dat, in plaats van een oud bedrijfs pand op te knappen, ik beter iets nieuws kon bouwen. Uiteindelijk groeide dit bescheiden project uit tot een 30.000 vierkante meter tellend detailhandel complex met parkeergebouw! Sinds de oplevering, eind 2013, is P·A nog altijd intensief betrokken; samen sleutelen we voortdurend aan het complex en voegen we nieuwe dingen toe om het verder te optimaliseren en het aantrekkelijk te houden in deze snel veranderende markt. Op dit moment zijn we bezig met het realiseren van 'food stalls' en het grootste zonnedak van Amsterdam. Bij ons is het altijd spannend! Sander en Maarten zijn creatief en tegelijkertijd no nonsens; als ik haast hebt dan zeggen ze 'Klaas, wij gaan dit snel voor je regelen'. En dan gebeurt het ook altijd.

Rutger2.png

rutger van doren

architect en BIM modelleur bij P·A

Het is interessant om te zien dat zo'n groot winkelcentrum nooit af is; er is altijd ruimte voor verbeteringen en winkelruimtes moeten voor iedere nieuwe huurder opnieuw aangepast worden. De afgelopen jaren heb ik het 'BIM model', het computermodel waarin het hele gebouw driedimensionaal is getekend, verder verfijnd. Op die manier kan ik adequaat en snel wijzigingen doorvoeren. Dat is broodnodig want als er onderhandelingen zijn met een nieuwe huurder dan moet er vaak dezelfde dag nog een indelingsvoorstel liggen. Door alle informatie in het computermodel te stoppen, voorkom je bovendien dat de tekeningen niet kloppen met de werkelijkheid.

 
drone image showing the total complex at once with the parking lot on the left, the entrance area in the middel and the shops on the right

drone image showing the total complex at once with the parking lot on the left, the entrance area in the middel and the shops on the right

DJI_0014.JPG
DJI_0021.JPG
corner of the complex marking the entrance to the parking and shopping area covered with a large roof  

corner of the complex marking the entrance to the parking and shopping area covered with a large roof  

mock-up of the facade with the three distinct layers: stone, dark coloured mesh and light coloured mesh

mock-up of the facade with the three distinct layers: stone, dark coloured mesh and light coloured mesh

the stone base of the building gives the complex a natural look and relates tot the human scale. It also prevents vandalism. 

the stone base of the building gives the complex a natural look and relates tot the human scale. It also prevents vandalism. 

PA searched for an optimisation between cost efficiency and visual impact by using standard materials in an original way. 

PA searched for an optimisation between cost efficiency and visual impact by using standard materials in an original way. 

aerial view of the complex with the light coloured parking lot clearly visible.. 

aerial view of the complex with the light coloured parking lot clearly visible.. 

 
impression of the addition with a solar roof covering the parking lot

impression of the addition with a solar roof covering the parking lot

trunk sale event with local entrepreneurs selling goods from their cars. With the planned addition the event space will be covered making it weather proof and suitable for all seasons.

trunk sale event with local entrepreneurs selling goods from their cars. With the planned addition the event space will be covered making it weather proof and suitable for all seasons.

IMG_4663.JPG
 
 

client
Liberty Real Estate B.V.

address
Zuidermolenweg, Amsterdam, The Netherlands

completed
2013

contractor
Lokhorst Bouw en Ontwikkeling, Beverwijk

collaborations
-

advisors
IMd Raadgevende Ingenieurs

publications
coming soon

role P·A
architect

project photos
-