Renovation of an early twentieth century mansion into a luxurious apartment with a wellness floor and roof terrace. The combination of the classical ornaments, the generous decorated wooden elements and the newly added elements create a vigorously contrast.
Several breakthroughs in the load-bearing walls create circulation in the plan and connect the various living areas. From the sauna, steam cabin, bath and the jacuzzi on the roof terrace Chandler and Maarten can enjoy a spectacular view on the skyline of Rotterdam.

 
 
freestanding L-shaped element, containing the bed, bath and a sauna

freestanding L-shaped element, containing the bed, bath and a sauna

sedum vegetation to give the roof a green character

sedum vegetation to give the roof a green character

the skyline of Rotterdam can be seen from the bed

the skyline of Rotterdam can be seen from the bed

Personal-Architecture-on top of rotterdam-Rotterdam.jpg
reused hardwood is used for the cladding of the roof terrace

reused hardwood is used for the cladding of the roof terrace

view on the skyline of Rotterdam

view on the skyline of Rotterdam

the living room in the middle of the apartment

the living room in the middle of the apartment

Personal-Architecture-on top of rotterdam-Rotterdam.jpg
Personal-Architecture-on top of rotterdam-Rotterdam.jpg
the grey-coloured element hosts the bathroom and is accessible from both sides, which improves the circulation in the apartment

the grey-coloured element hosts the bathroom and is accessible from both sides, which improves the circulation in the apartment

Personal-Architecture-on top of rotterdam-Rotterdam.jpg
the bathroom and the bedroom behind it

the bathroom and the bedroom behind it

plan of the roof terrace

plan of the roof terrace

plan of the loft bedroom

plan of the loft bedroom

plan of the living area

plan of the living area

section of the apartment, the loft and the roofterrace

section of the apartment, the loft and the roofterrace

section of the apartment, the loft and the roof terrace

section of the apartment, the loft and the roof terrace

 

client
Chandler & Maarten

address
Graaf Florisstraat, Rotterdam, The Netherlands

completed
2015

contractor
Nelison, Berkel en Rodenrijs

collaborations
EMMERIK garden design and research (garden design rooftop)

advisors
IMd Raadgevende Ingenieurs

publications
coming soon

role P·A
architect and interior architect

project photos
Ossip van Duivenbode en Jansje Klazinga