Quite often, P·A will be commissioned for a single piece of work and then return for more when trust and ambitions grow. This was the case in P·A's renovation of a nineteenth century mansion on Rotterdam's stately Hoflaan Street.

Working in close consultation with the client, for the first commission in 2013, PA replaced a poorly-constructed rooftop second floor level with a full, pitched roof form. Utilising the full height of the roof, it now houses a renovated master bedroom, ensuite and sitting room. Spaciously reorganized, its quiet color palette results in a tranquil space for retreat.

In the second commission, P·A designed a ground floor extension with full height windows, expanding interior space and facilitating a clear interior-exterior connection between all living spaces and the garden. Sight lines extend from the street-side facade through to the rear. Accessed via a six-step interior tribune with occupiable lounge space, the extension has a large semi-separated groundfloor kitchen and dining space. This opens to the garden which P·A redesigned in 2016, along with interior styling, making outdoor entertaining easy and elegant. The kitchen's full height partition opens to the dining space to facilitate social connection, while also providing ample storage. With a spacious ground floor level and second floor penthouse, the interior restyling and garden design draw together a complete spatial and visual experience.

 
 
 
emoke oldenkamp.jpg

emöke oldenkamp

client

"When I see the new ground floor in combination with the garden it almost feels like we moved. It doesn’t feel like an addition but rather a complete metamorphosis. Fantastic!"

 
the ground floor extension with the wide tribune creating a gentle flow between the living room and garden level

the ground floor extension with the wide tribune creating a gentle flow between the living room and garden level

the stairs do not only connect the levels but also provide space to sit down and relax

the stairs do not only connect the levels but also provide space to sit down and relax

a living room in the heart of the floor plan, forming the center of the family life

a living room in the heart of the floor plan, forming the center of the family life

formal front room which serves as a library and reading room

formal front room which serves as a library and reading room

sight lines extend back through the classical ensuite separation all the way to the garden

sight lines extend back through the classical ensuite separation all the way to the garden

the large kitchen is separated from the dining room with a wall lined with cupboards that opens to the dining space

the large kitchen is separated from the dining room with a wall lined with cupboards that opens to the dining space

extra kitchen top doubles as a bar for the dining room area

extra kitchen top doubles as a bar for the dining room area

the stone covered floor extends into the garden

the stone covered floor extends into the garden

unchanged front façade hiding metamorphosis behind it

unchanged front façade hiding metamorphosis behind it

back façade with the extension

back façade with the extension

ground floor plan - situation prior to intervention

ground floor plan - situation prior to intervention

ground floor plan - situation after intervention

ground floor plan - situation after intervention

master bathroom with double shower

master bathroom with double shower

using the full height of the roof in the master bedroom

using the full height of the roof in the master bedroom

second floor plan - situation prior to intervention

second floor plan - situation prior to intervention

second floor plan - situation after intervention

second floor plan - situation after intervention

 

client
Bart and Emöke

address
Hoflaan, Rotterdam, The Netherlands

completed
2016

contractor
Aannemingsbedrijf Middelwateringbouw B.V., Nieuwerkerk aan den IJssel

advisors
IMd Raadgevende Ingenieurs

role P·A
architect, interior architect & building management

project photos
Ossip van Duivenbode