The streets extending from Rotterdam city center have a mix of residential and commercial spaces on their ground floors. Graaf Florisstraat is no exception. A walk along this spacious tree-lined section of historic Rotterdam reveals a mix of different uses. With the growing attraction to inner city living, and the city's imperative to increase density, ground floor commercial spaces are often converted to accommodate additions to residential spaces. This presents some challenges, but also affords new and interesting possibilities as this transformation demonstrates.

Understanding the value that living close to the center of a thriving city has, a young Rotterdam family commissioned P·A to transform the ground floor office space of their Graaf Florisstraat home to expand their living space. Without disrupting the urban exterior, P·A crafted a bold interior transformation using level changes and enhanced connections between the basement and ground floor level, taking advantage of high floor to ceiling height. The kitchen on the basement floor opens to the garden, enhancing interior-exterior connection. From it, a staircase tribune draws this space into a relationship with the rest of the living area, thereby maintaining a social and functional connection, while also marking a subtle separation.


Whereas the ground floor accommodates the communal functions of the dining and living room, the first and second floor house the family's private living functions with generous spaces allocated for sleep, play, and study.

 
 
By sacrificing a part of the mezzanine and making a large opening in the dividing wall the kitchen becomes part of the living area. A wide staircase completes the intervention

By sacrificing a part of the mezzanine and making a large opening in the dividing wall the kitchen becomes part of the living area. A wide staircase completes the intervention

3b.jpg
02.jpg
03.jpg
3a.jpg
the new stairs connecting the kitchen and dining room

the new stairs connecting the kitchen and dining room

over the years some traditional elements have been lost. Thankfully a neighboring house still had its classical ornamentation which could be replicated by a restoration artist. Expensive, but certainly worth the effort!

over the years some traditional elements have been lost. Thankfully a neighboring house still had its classical ornamentation which could be replicated by a restoration artist. Expensive, but certainly worth the effort!

08.jpg
JKF_PArdam_LR_033.jpg
07.jpg
10a.jpg
09b.jpg
09a.jpg
11.jpg
x

x

12.jpg
13.jpg
15.jpg
16.jpg
the large attic has a play area for the kids with roof lights for natural lighting. The structure of the roof is left visible.

the large attic has a play area for the kids with roof lights for natural lighting. The structure of the roof is left visible.

the classic front betrays nothing about the modern feel within the home, making it a surprise for visitors

the classic front betrays nothing about the modern feel within the home, making it a surprise for visitors

19.jpg
basement plan

basement plan

ground floor plan

ground floor plan

first floor plan

first floor plan

second floor plan

second floor plan

 

client
Daan en Thao

address
Graaf Florisstraat, Rotterdam, The Netherlands

completed
2017

contractor
3c Aannemersbedrijf, The Hague

advisors
Constructie adviesbureau Booms

role P·A
architect & interior architect

project photos
Jansje Klazinga