In the heart of Nijmegen, this corner multifunctional complex has below ground parking, a ground floor health center, and retail space, as well as ten apartments separated in two-storey volumes, above.

These are accessed via a six-meter broad internal corridor with a staircase leading to the street level. The apartments above are enclosed in two double-height brick volumes that subtly cantilever over the lightness of the lower floor's wood cladding. Each volume has a long rectalinear recess housing the balconies of the apartments behind. These balcony façades entire length are glazed, while other recessed balconies facing Tooropstraat are closed.

This emphasizes the dual orientation of the plot; one recess opens to Dommer van Poldersveldtweg, while the other focuses on Tooropstraat. The use of porches instead of galleries here emphasizes the intimate nature of the complex while ensuring the privacy of residents. The interplay of front doors, porches and exterior spaces provides liveliness and broadens the perspective of a narrow streetfront.

The wood cladding on the ground floor as well as the interior corridor and façade of the residential space above, in contrast with the glazed fronts on the ground floor and the brick volumes of the façade facing public space, creates a strong contrast. It also communicates a warm and welcoming materiality for all pedestrian access points to this mixed-use neighborhood.

 
 
stairs leading to elevated inner street providing access to the apartments

stairs leading to elevated inner street providing access to the apartments

wood-clad  façade  looking onto an elevated interior corridor

wood-clad façade looking onto an elevated interior corridor

two cantilevered brick volumes above the ground floor

two cantilevered brick volumes above the ground floor

the recess in the brick volume accentuates the balconies of the apartments

the recess in the brick volume accentuates the balconies of the apartments

the corner of the ground floor s gently rounded to permit a gentle flow of pedestrian traffic from one street to the other

the corner of the ground floor s gently rounded to permit a gentle flow of pedestrian traffic from one street to the other

 
schematic diagram of the functions of each floor

schematic diagram of the functions of each floor

the public areas are clad with light colored wood, making them warm and accessible

the public areas are clad with light colored wood, making them warm and accessible

the volumes housing the apartments are clad with dark brick, accentuating their private character

the volumes housing the apartments are clad with dark brick, accentuating their private character

wood-clad garage door access to car-elavator

wood-clad garage door access to car-elavator

detail of area with communal stairs and access to parking garage

detail of area with communal stairs and access to parking garage

plan of the apartments on the first floor

plan of the apartments on the first floor

plan of the apartments on the second floor

plan of the apartments on the second floor

 

client
Kokke Aannemersbedrijf BV

address
Dommer van Poldersveldtweg, Nijmegen, The Netherlands

completed
2011

contractor
Giesbers Ontwikkelen en Bouwen, Wijchen

advisors
Croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau, Technisch Adviesbureau Crone

role P·A
architect

project photos
René de Wit