The development division of P·A proposed to fill one of Rotterdam’s many undiscovered holes with a new apartment building. A rooftop garden with space for solar panels and a series of balconies make sure there is enough light, green and outdoor space for the future inhabitants.

 
 
  a concrete base housing a double high apartment holds up a light weight wooden block with three apartments.

a concrete base housing a double high apartment holds up a light weight wooden block with three apartments.

  where the apartment block meets its neighboring building it is shaped as a light weight structure housing the balconies and external stairwell. The open structure allows for sunlight to pass through to the neighbors.

where the apartment block meets its neighboring building it is shaped as a light weight structure housing the balconies and external stairwell. The open structure allows for sunlight to pass through to the neighbors.

  three phases in Dutch architecture: 50's post war apartments on the left, early twentieth century townhouse in the middle and our proposal for a modern day climate adaptive, zero emission building block with communal roof terrace on the right.

three phases in Dutch architecture: 50's post war apartments on the left, early twentieth century townhouse in the middle and our proposal for a modern day climate adaptive, zero emission building block with communal roof terrace on the right.

  basement plan

basement plan

  ground floor plan

ground floor plan

  first, second and third floorplan

first, second and third floorplan

  roof terrace plan

roof terrace plan

 

client
P·A development

address
Rotterdam, The Netherlands

phase
initiation phase

collaborations
Remco Bruinsma

role P·A
architect & developer