Although the clients of this modern farmhouse would have prefered a modern, white villa with a flat roof, the Westandsnota prescribed a traditional structure with oblique roof and bricks.


P·A responded by translating these seamingly contradictory demands into a bold building replete with large glass windows and traditional masonry. Due to the tones of the materials and the roof form, the house effortlessly meets vernacular standards, but if you look a little closer, its large, open living spaces with their strong visual and physical connection to the surrounding landscape, are quite unlike the introverted spaces of the farmhouses in the vicinity.

The sight axes of the house are drawn from the long lines of the fruit orchard originally on the plot, and the distinctive concrete structure that runs through the house from front to back and from top to bottom not only structures the floor plan, but also defines surrounding terraces as well as the pond. The slope on which the house is located further refers to the mounds that protected the farms of the Bommelerwaard against flooding in earlier times.

P·A has designed this house with extreme care and personal attention, to facilitate the clients' explicit desire to realize their dream home themselves; John the house, and Peter the garden. In order to make this wish possible, Personal Architecture involved them in every detail of its realization, both in terms of technique and construction, in order to help John, as the main contractor, to realize his own dream home.

 

john van wijgerden

client

122-peter van bever.jpg

Peter van Bever

client

Roeland Bornebroek

architect at P·A

 
the house is set in a rural area between two large rivers making brick a logical material for the facades

the house is set in a rural area between two large rivers making brick a logical material for the facades

the strong connection with the garden, it surroundings and the other rooms is mostly visible in the dining room

the strong connection with the garden, it surroundings and the other rooms is mostly visible in the dining room

Personal-Architecture-kerkwijk-woonhuis-28.jpg
enough space for a large kitchen island was crucial to the clients

enough space for a large kitchen island was crucial to the clients

front façade with the typical 'mansarde' shaped roof and wooden hatch derived from local farms

front façade with the typical 'mansarde' shaped roof and wooden hatch derived from local farms

a terrace hovering over water was high on the clients' list of demands

a terrace hovering over water was high on the clients' list of demands

the orchard served as an inspiration for the vista's in the house emphasized by the separation wall

the orchard served as an inspiration for the vista's in the house emphasized by the separation wall

the living room with built in cabinets gives access to the stairs leading up to the second floor

the living room with built in cabinets gives access to the stairs leading up to the second floor

dining room, loggia and kitchen in the back are aligned on one side of the separating wall

dining room, loggia and kitchen in the back are aligned on one side of the separating wall

10_Kerkwijk_©Ossip.jpg
81_Kerkwijk_©Ossip.jpg
ground floor plan

ground floor plan

second floor plan

second floor plan

situation

situation

Dutch television program ‘Binnenstebuiten’ visited the project; watch the fragment of the episode here!

Dutch television program ‘Binnenstebuiten’ visited the project; watch the fragment of the episode here!

 

client
John & Peter

address
Achterstraat, Kerkwijk, The Netherlands

completed
2017

contractor
John & Peter

advisors
Ad Wouters Bouwtechnisch Adviesburo

role P·A
architect & interior architect

project photos
Ossip van Duivenbode