Our clients Joyce and Jeroen had big plans for this traditional late 19th century residence. The building was in very bad condition, so a complete restoration of the foundation and supporting structure was essential. In a rigorous redesign, P·A made optimal use of the building’s lavish floor-to-ceiling heights to create additional stories, mezzanines and voids. The contrast between the street side and garden side of the redesigned residence calls attention to the relationship between the classic architecture of the 19th century and the contemporary style. On the street side, the house has been fully restored to its original state, with three tall stories and classic details. On the garden side, the building undergoes a complete metamorphosis. The full 11 meters of the rear façade is glazed and the floor is pulled back from the façade to create a triple-high ceiling, allowing daylight to pour into every room.

 
 
joyce wierda.jpg

joyce wierda

client



"Early on we weren’t sure if it would all work out. The new design that P·A suggested was quite extreme… Frankly, I was enthusiastic about it from the very first presentation – I have a soft spot for architecture and design. But my husband, who works in the financial sector, had to warm up to the idea. In the end we were both right: the remodel turned out to be a bit more expensive and took a bit longer than we’d originally hoped, but we haven’t regretted it for one second. I don’t think we could ever live somewhere else."

MARU Magazine.jpg

maru magazine

published in MARU, a Korean 'interior, lifestyle design' magazine - volume 153, December 2014

"The tension between antique features and modern techniques is very evident in the redesign plan. The interplay of voids, the split levels and the glass facade, all create a spectacular drama between interior and exterior on the one hand, and between the existing and new floors on the other."

9691-Maarten.jpg

Maarten polkamp

architect and construction manager



"During our first visit to the house I saw that the structural conduction was terrible: the foundation was in need of replacement and the back wall was caving in. Ironically, this provided opportunity. We presented Joyce and Jeroen an important choice: do you want a nice, sound architectural plan or do you want a house that’s unlike one you’ll ever find anywhere else?"

 
  rear facade showing split levels culminating in the roofterrace

rear facade showing split levels culminating in the roofterrace

  kitchen, dining room and library are in direct relation

kitchen, dining room and library are in direct relation

  view from kitchen showing restored ensuite seperation giving acces to the classical front of the house

view from kitchen showing restored ensuite seperation giving acces to the classical front of the house

  dining room

dining room

  looking into the void from the third level down

looking into the void from the third level down

  view on garden with elevated terrace

view on garden with elevated terrace

  connection between the different floors via the created void

connection between the different floors via the created void

  wardrobe with direct link to master bathroom

wardrobe with direct link to master bathroom

  the rear facade is clad with Douglas elements, finished with black sansin-oil

the rear facade is clad with Douglas elements, finished with black sansin-oil

  spiral stairs giving acces to roof terrace

spiral stairs giving acces to roof terrace

  view along guest bathroom on atelier space with Douglas clad roof

view along guest bathroom on atelier space with Douglas clad roof

  section showing the modern day addition in relation to classical front of the house

section showing the modern day addition in relation to classical front of the house

 bedroom with wardrobe behind polycarbonate screen

bedroom with wardrobe behind polycarbonate screen

ersonal-Architecture-a bold intervention-The Hague.jpg
  the facade on the street side is, in contrast with the rear facade, not any different from the neighbours houses

the facade on the street side is, in contrast with the rear facade, not any different from the neighbours houses

ersonal-Architecture-a bold intervention-The Hague.jpg
  ground floor plan

ground floor plan

  floor of the library

floor of the library

  first floor plan

first floor plan

  second floor plan

second floor plan

  roof terrace plan

roof terrace plan

 

client
Joyce & Jeroen

address
Van Merlenstraat, The Hague, The Netherlands

completed
2011

contractor
Kokke Aannemersbedrijf B.V., Nijmegen / Interdam, Ridderkerk

advisors
ATKO advies en engineering

role P·A
architect, interior architect, project manager & contractor

project photos
René de Wit & Jansje Klazinga