Growing families often look to new neighborhoods for homes that better suit their changing needs. They leave behind the communities they've become part of in search of more practical alternatives, sacrificing support networks and neighborhood amenities they've come to rely on. When the Italian-Canadian couple Laura and Matteo first approached P·A, they were facing this dilemma with their home in The Hague: either stay and renovate it to suit their growing family's needs, or move to a home that more practically accommodated them. As luck would have it, right then were able to purchase the apartment next to theirs to get the best of both: a redevelopment and additional living space.

P·A merged and transformed the two apartments into one with a floating steel staircase that draws a bold connection between all living activities, providing expansive interior voids, split-levels and loggia with floor to ceiling folding windows. The ground floor is freed to accommodate a generous entry, kitchen and dining space opening to the back garden, and drawing a strong interior-exterior connection.

A mezzanine off the floating staircase reveals a play area for the children, which can later be transformed into a study room as the children age. Privacy increases moving from level to level with the first floor accommodating living room and adjacent exterior dining space, as well as guest room and study. On the second floor is a spacious master bedroom and en-suite with the two children's bedrooms and shared bathroom.

This redesign and merger enhances the family's experience of their living space, ensuring privacy, comfort, and elegant living.

 
 
the ground floor is the common area, where the entire family comes together

the ground floor is the common area, where the entire family comes together

JKF_PADenHaag_LR_019.jpg
JKF_PADenHaag_LR_015.jpg
the mezzanine is the children’s territory and connected with both the ground and first floor

the mezzanine is the children’s territory and connected with both the ground and first floor

photo by P·A
the first floor lounge area, and living room have a visual connection with the ground floor

the first floor lounge area, and living room have a visual connection with the ground floor

the stairs connect all living activities

the stairs connect all living activities

the large sliding doors connect the living room with the french balcony

the large sliding doors connect the living room with the french balcony

the staircase connects all levels both physically and visually

the staircase connects all levels both physically and visually

the first floor,

the first floor,

and the second floor

and the second floor

JKF_PADenHaag_LR_021.jpg
colorful bathrooms for the parents, children ánd guests

colorful bathrooms for the parents, children ánd guests

JKF_PADenHaag_LR_031.jpg
making a family home of a separate house and an apartment

making a family home of a separate house and an apartment

 
ground floor

ground floor

first floor

first floor

second floor

second floor

 

client
Laura and Matteo

address
Zeeheldenkwartier, The Hague, The Netherlands

completed
2018

contractor
Rog’s Onderhoud, The Hague (main contractor) / Volders B.V., Bavel (staircase) / Daggenvoorde Interieur (kitchen)

advisors
Constructie adviesbureau Booms, Delft / Bureau Broersma, The Hague (structural engineers)

role P·A
architect, interior architect, landscape architect, project management & construction management

project photos
Jansje Klazinga