You know the old adage: don't judge a book by its cover. There is no more fitting application of those cautionary words than for this residential renovation in the heart of Rotterdam. The quiet classical façade on treelined Graaf Florisstraat betrays nothing of the changes within.

Utilizing the ground floor connection with the back garden, PA expanded the interior space here to provide clear sight lines from front facade through to the rear. Due to the fact that street level being slightly higher than the back garden, this was accomplished with the insertion of a full tribune staircase from living and dining space at street level, to the kitchen, at ground floor, garden level. Thus, a clear visual and physical connection is drawn between interior and exterior space, providing ample breathing room in the ground floor plan, bridging the divide between semi-private and private space.

A split level study space can be accessed from the entry corridor. It overlooks the entire ground floor living area, providing a place for quiet reflection which is nevertheless connected to the life of the home. The first and second floor each have two spacious bedrooms, with sizeable storage and bathroom space.

In urban dwellings, space can sometimes be a little tight, but this renovation affords all the comforts of more expansive living within walking distance of Rotterdam's happening city centre.

 
 
 
the kitchen as the connecting element between the three different levels

the kitchen as the connecting element between the three different levels

the stairs connects the living room and the kitchen with each other

the stairs connects the living room and the kitchen with each other

view from the study, overseeing the entire ground floor

view from the study, overseeing the entire ground floor

the section where the entire design comes together

the section where the entire design comes together

living room

living room

living room and dining area

living room and dining area

ground floor plan

ground floor plan

ground floor plan with mezzanine

ground floor plan with mezzanine

first floor plan

first floor plan

second floor plan

second floor plan

 

client
Laurie & Joris

address
Graaf Florisstraat, Rotterdam, The Netherlands

advisors
Constructie adviesbureau Booms

role P·A
architect & interior architect