Op een perceel met een lengte van bijna een kilometer bouwde P·A een huis met een fraai zicht op de omringende weilanden en de kerktoren van Moerkapelle. Op het eerste gezicht lijkt het een traditioneel dijkhuisje maar bij nadere beschouwing blijkt het een kloek en eigentijds landhuis met spannende vides en split levels.

De wens van opdrachtgevers Robert-Jan en Inge luidde als volgt:
“Het huis mag geen ‘strakke doos in het weiland’ zijn, maar zeker ook geen historiserende ‘boerderette’. Niet te opvallend maar bij nadere beschouwing wel zinnenprikkelend. Warm en vriendelijk met een ruimtelijke maar functionele plattegrond”.

 
 
at first glance it is a traditional dike house, a second look will reveal its contemporary and mysterious characteristics  

at first glance it is a traditional dike house, a second look will reveal its contemporary and mysterious characteristics  

the materials are traditional brick and slate

the materials are traditional brick and slate

section showing relation between the floorlevels and the surrounding landscape

section showing relation between the floorlevels and the surrounding landscape

view from the dike, which served as inspiration for the split levels in the interior

view from the dike, which served as inspiration for the split levels in the interior

situation of the house in between Moerkapelle and Zevenhuizen

situation of the house in between Moerkapelle and Zevenhuizen

different sight lines from the ground and first floor of the house

different sight lines from the ground and first floor of the house

connection between the different floors

connection between the different floors

living area

living area

the plot is more than 1 kilometer in length!

the plot is more than 1 kilometer in length!

traditional bricks with a contemporary pattern

traditional bricks with a contemporary pattern

sight lines through the entire house

sight lines through the entire house

Personal-Architecture-not a box in an empty field-Zevenhuizen.jpg
souterrain plan

souterrain plan

ground floor plan

ground floor plan

first floor plan

first floor plan

 

client
Robert-Jan & Inge

address
Noordeinde, Zevenhuizen, The Netherlands

completed
2014

contractor
Aannemingsbedrijf Middelwateringbouw B.V., Nieuwerkerk aan den IJssel

collaborations
-

advisors
C.A.E. Nederland B.V., Peutz B.V.

publications
coming soon

role P·A
architect & interior architect

project photos
Ossip van Duivenbode