Drastische maatregelen waren noodzakelijk om het rommelige en ad hoc gegroeide complex te transformeren tot een aantrekkelijk ensemble dat lijkt te zijn 'geland' op de bosgrond. Een deel van de bestaande gebouwen werd gesloopt en een deel werd voorzien van een nieuwe gevel en indeling. De historische bebouwing is in oude luister hersteld en verbonden middels een nieuw bouwdeel. Slim ruimtegebruik zorgt ervoor dat in het vernieuwde hostel meer doelgroepen gelijktijdig kunnen verblijven op een kleinere vloeroppervlakte, waardoor de exploitatie sterk verbeterd is. Clustering van gemeenschappelijke ruimtes en het compact vormgeven van de publieksruimtes, zorgt ervoor dat het altijd gezellig is, zowel bij topdrukte als in het laagseizoen.

 
 
 
anne breemer1.jpg

Anne breemer

Manager at Stayokay Soest

"To this day we continue to receive compliments from guests and business partners. In particular, they comment on the on the surprisingly spacious layout, the delightful open courtyard and the harmony between the original and new built structures."

 
the two historical buildings connected via the new part

the two historical buildings connected via the new part

 
Personal-Architecture-a guest in the woods-Soest.jpg
the dining area

the dining area

Personal-Architecture-a guest in the woods-Soest.jpg
Personal-Architecture-a guest in the woods-Soest.jpg
Personal-Architecture-a guest in the woods-Soest.jpg
to enhance unity all the facades, except for the historical buildings, are clad with vertical wooden Douglas elements

to enhance unity all the facades, except for the historical buildings, are clad with vertical wooden Douglas elements

the new courtyard

the new courtyard

Personal-Architecture-a guest in the woods-Soest.jpg
the hostel 'sleeping' part

the hostel 'sleeping' part

Personal-Architecture-a guest in the woods-Soest.jpg
interior of the historic main building, hosting the entrance, check-in counter, the lounge, the kitchen and the café

interior of the historic main building, hosting the entrance, check-in counter, the lounge, the kitchen and the café

 
Personal-Architecture-a guest in the woods-Soest.jpg
ground floor plan

ground floor plan

first floor plan

first floor plan

 

client
Stayokay / NJHC Beheer

address
Bosstraat, Soest, The Netherlands

completed
2013

contractor
-

collaborations
Studio Edward van Vliet, EMMERIK garden design and research

advisors
IMd Raadgevende Ingenieurs, Deerns

publications
coming soon

role P·A
architect, interior architect (collaboration SEVV), landscape architect (collaboration EMMERIK) and building management

project photos
René de Wit