Redevelopment of two adjacent canal houses in historic Delfshaven to create one multifunctional and futureproof complex. Client Erwin purchased the two derelict buildings from a housing corporation as both an investment and a place to call home. P·A investigated various scenarios and concluded that a mix of  flexible office space on the ground floor, two guest accommodations on the first floor and a luxurious penthouse with roof deck on the upper floors would best meet Erwin’s needs. 

 
 
 
erwin franken.jpg

erwin franken

client
 

"I was looking for advisors that could take everything off my hands. P·A thought along with me about how to optimize my building. They then made the design, arranged the permits and managed construction. I had minimal involvement – exactly what I was looking for!"

sander van schaik.JPG

Sander van Schaik

architect and construction manager at P·A

"All things considered, it was a complex assignment. The buildings were in extremely poor condition going in, and we wanted them to fulfil exceedingly high standards in terms of comfort, sustainability and quality. Keeping the general contractor and subcontractors motivated as hurdles arose and market prices soared was a challenge. Fortunately, everyone will have forgotten that a year from now – by then only the final result will count, and what a result that is!"

 

 
  important in the vision of the municipality was that the individual character of the two houses was kept while combining them into one property. In our proposal we chose a different colour scheme for both apartments to acheive this

important in the vision of the municipality was that the individual character of the two houses was kept while combining them into one property. In our proposal we chose a different colour scheme for both apartments to acheive this

  the former garage is turned into a worrking area. A patio in the back gives light to the dark space but also serves as an infiltration area for rainwater

the former garage is turned into a worrking area. A patio in the back gives light to the dark space but also serves as an infiltration area for rainwater

  view on the garden in the patio. Adjacent to the patio is an area with a roof which can be used for lunch breaks on rainy days. 

view on the garden in the patio. Adjacent to the patio is an area with a roof which can be used for lunch breaks on rainy days. 

  when the sliding doors are open the total length of the apartment can be experienced

when the sliding doors are open the total length of the apartment can be experienced

 view in the other direction, from the bedroom to the front of the house

view in the other direction, from the bedroom to the front of the house

  living room of the penthouse with the fire place serving as a dividing element between two different seating area's

living room of the penthouse with the fire place serving as a dividing element between two different seating area's

  stairs in the kitchen lead up to the top floor with a view on the study area

stairs in the kitchen lead up to the top floor with a view on the study area

  guest   bedroom and roof terrace of the penthouse

guest bedroom and roof terrace of the penthouse

  roof terrace

roof terrace

  the completely renewed back façade still shows the individual buildings both in colour as in shape

the completely renewed back façade still shows the individual buildings both in colour as in shape

 back facade - before intervention

back facade - before intervention

 during intervention

during intervention

  plan of the ground floor, with the office space and the garage of the owner

plan of the ground floor, with the office space and the garage of the owner

  plan of the first floor, the two apartments with roof terrace

plan of the first floor, the two apartments with roof terrace

  plan of the second floor, the living area of the penthouse with living room, storage, kitchen and study area

plan of the second floor, the living area of the penthouse with living room, storage, kitchen and study area

  plan of the third floor, the sleeping area of the penthouse with the master bedroom with walk in closet and en suite bathroom and the guest bedroom with its own bathroom.

plan of the third floor, the sleeping area of the penthouse with the master bedroom with walk in closet and en suite bathroom and the guest bedroom with its own bathroom.

 

client
Erwin Franken

address
Voorhaven, Rotterdam, The Netherlands

phase
in execution

contractor
Bouwbedrijf Van Leeuwen, Harmelen / Timmerbedrijf H.J.W. Smit V.O.F., Berkel en Rodenrijs

advisors
Constructie adviesbureau Booms

role P·A
architect & interior architect