Due to its prime location on Middelland Square (Middellandplein), redevelopment of this former commercial building is an attractive proposition. Owner Woonstad put out a pitch request in order to find the most appropriate candidate to rent the space. The candidate was to transform the building into a vibrant space that would add to the neighborhood. On short notice, P·A created a vision for the building and called it “We Are Middelland”, or WAM for short. The vision includes an double-height café on the square and a multifunctional space equipped to accommodate diverse functions from yoga class to boxing gym and from meeting room to cinema.

 
 
Personal-Architecture-rotterdam-wam-10-2.jpg

said aboulasri

member of the 'We Are Middelland' (WAM) team

"The owner of the building put out a pitch request in an effort to find an suitable renter. Because the plan had to be developed very quickly, we gave P·A total freedom to come up with something that was both financially feasible and fulfilled our social ambitions. P·A understood exactly how to go about this. It was not only a beautiful design, but we also achieved the right look and feel for the location. We were the obvious winners of the pitch contest."

 

ron van gelder.jpg

ron van gelder

projectleader at 'Woonstad Rotterdam'

"It’s really important for the neighborhood that this building is revitalized with a good program. The business case must work out in both financial and social terms. P·A offered a convincing story; not only for the building but also for the redesign of the outdoor public space adjacent to it. Moreover, P·A went a step further and proposed to raise a nearby street to improve the quality of the public space and the café inside the building!"

  view on the bar from the restaurant area. During the day people can work and drink coffee, later on it transforms into a restaurant annex cafe. Occasionally performances can be held and viewed from the mezzanine as well.

view on the bar from the restaurant area. During the day people can work and drink coffee, later on it transforms into a restaurant annex cafe. Occasionally performances can be held and viewed from the mezzanine as well.

  impression of the restaurant with a view on the square in front, the 'Middelandplein'

impression of the restaurant with a view on the square in front, the 'Middelandplein'

  the restaurant area at the front with the double high area showing the mezzanine with extra seats

the restaurant area at the front with the double high area showing the mezzanine with extra seats

 the large bar connects all different spaces

the large bar connects all different spaces

 adjacent to the large restaurant is a more cosy corner that can be used as a working space or for social gatherings

adjacent to the large restaurant is a more cosy corner that can be used as a working space or for social gatherings

  impression of the multifunctional space in use as yoga studio

impression of the multifunctional space in use as yoga studio

  the existing windows on the ground and second floor are combined forming large vertical openings. Some double as an entrance. 

the existing windows on the ground and second floor are combined forming large vertical openings. Some double as an entrance. 

  ground floor plan of the restaurant with the public area on the left and the meeting rooms and multifunctional space with the patio on the right

ground floor plan of the restaurant with the public area on the left and the meeting rooms and multifunctional space with the patio on the right

  plan of the mezzanine showing seating area, storage space and toilets

plan of the mezzanine showing seating area, storage space and toilets

 

client
Nasredin, Mansour and Said

address
Middellandplein, Rotterdam, The Netherlands

phase
design phase

role P·A
architect & interior architect