Renovation and expansion of a house from the early 20th century in Rotterdam. A large extension at the back side connects three levels that seemed incompatible in the original home. The elevated living room at the front of the house is connected with the extension at garden level in which the spacious kitchen is located. From the kitchen a second staircase leads to the former cellar which now serves as a TV room. The transformation resulted in a doubling of the living space and a four-meter-high, sun-lit garden room as the common heart.

 
 
 
9691-Maarten.jpg

maarten polkamp

architect en directievoering P·A

"Het is een dankbare opgave om een woonhuis compleet overhoop te gooien en ondertussen het karakter en de authentieke details niet uit het oog te verliezen. Ik houd van het optimaliseren en toekomstbestendig maken van plattegronden, zodat een huis door de tijd kan meegroeien met haar bewoners. Dit soort projecten vereist een grote mate van precisie en ambachtelijkheid; de balans tussen oud en nieuw raakt snel verstoord. Het blijft spannend en inspirerend om een dergelijk ontwerp uiteindelijk daadwerkelijk te realiseren. Als je opdrachtgever op de opleveringsborrel met verve vertelt over de gemaakte ontwerpbeslissingen, is een project in mijn ogen geslaagd; dan weet je dat het is gelukt een 'Gesamtkunstwerk' te maken."

 
  full-height facade giving direct access to the garden from   kitchen and dining area

full-height facade giving direct access to the garden from kitchen and dining area

  split level with wide stairs connecting living, kitchen and dining area with the basement

split level with wide stairs connecting living, kitchen and dining area with the basement

  visual connection between entrance and the kitchen

visual connection between entrance and the kitchen

  authentic elements renovated

authentic elements renovated

 contrast between the wooden elements and concrete floor

contrast between the wooden elements and concrete floor

  souterrain plan

souterrain plan

  ground floor plan

ground floor plan

  first floor plan

first floor plan

  second floor plan

second floor plan

 

client
private client

address
Rotterdam, The Netherlands

completed
2014

contractor
Maasbouw BV, Ridderkerk

collaborations
Mijke Rood architect

advisors
Constructie adviesbureau Booms

role P·A
architect, interior architect & construction management

project photos
Ossip van Duivenbode