Best friends Nasredin and Mansour, both of whom grew up in the neighborhood, couldn’t stand it any longer: with the purchase of this striking building they put an end to years of abandonment and dilapidation. “By restoring this building to its original splendor we want to make a contribution to the neighborhood. But to realize all this, the business case must be solid.” P·A transformed the building into a café with three chic urban apartments. The transformation of the building played a key role in the redevelopment of the adjacent square and upgrades to other buildings in the street.

 
 
Nasredin Haddouch.jpg

Nasredin Haddouch

private investor and director of a physical therapy clinic

"Together with a friend I bought this building – in hindsight it was in a fairly dilapidated state at the time. Fortunately we came to P·A. They not only came up with an architectural design, but helped us to find a program that would provide optimal return on our investment whilst at the same time making a positive contribution to the neighborhood. It’s really become an eye catcher! In the meantime we’ve embarked on a new adventure together with P·A!"

ronald lageweg.JPG

Ronald Lageweg

façade restoration specialist


"I love old bricks, and more often than not I have to explain why monumental beaded mortar joints (‘knipvoeg’) is worth the extra investment when restoring an old façade. But that’s not necessary with Maarten and Sander. I really appreciate how P·A shows respect for old buildings."

Loflty Logo.png

glenn severin

director and co-founder Loftly (short stay rentals)

"We don’t often find apartments with such a smart layout or such a high level of finishing (sadly for us). Perfect apartments for expats: compact, luxurious and with typical Dutch characteristics. Within a week we’d found renters for all three!"

 view from the future terrace on the renovated façade. Both the newly added aluminium windows and the original wooden window frames are incorporated in the abstract stucco clad ground floor.

view from the future terrace on the renovated façade. Both the newly added aluminium windows and the original wooden window frames are incorporated in the abstract stucco clad ground floor.

 looking up to the restored brickwork facade with the classical advertisement frame (in this photo still empty but soon providing space for artists from the neighborhood to express themselves).

looking up to the restored brickwork facade with the classical advertisement frame (in this photo still empty but soon providing space for artists from the neighborhood to express themselves).

  artist impression of the café showing the mezzanine hoovering over the bar area with the small kitchen

artist impression of the café showing the mezzanine hoovering over the bar area with the small kitchen

  the mezzanine provides space for extra tables but also doubles as a gallery looking down on occasional performances

the mezzanine provides space for extra tables but also doubles as a gallery looking down on occasional performances

  the slightly lowered floor of the bar makes sure people sitting at the bar are in direct contact with the bartender

the slightly lowered floor of the bar makes sure people sitting at the bar are in direct contact with the bartender

 the original windows are kept and provided with double glass. The stained glasses were salvaged where possible.

the original windows are kept and provided with double glass. The stained glasses were salvaged where possible.

 the classical ensuite seperation was restored, allowing the apartments to keep their classical feel

the classical ensuite seperation was restored, allowing the apartments to keep their classical feel

 the floors are equipped with floor-heating

the floors are equipped with floor-heating

 now properly isolated, the top floor serves as a complete apartment with large living room with dining area and kitchen, bathroom, wardrobe and separate bedroom

now properly isolated, the top floor serves as a complete apartment with large living room with dining area and kitchen, bathroom, wardrobe and separate bedroom

Personal-Architecture-the pub down the street-Middellandplein.jpg
  ground floor plan

ground floor plan

  plan of the mezzanine

plan of the mezzanine

  first floor plan

first floor plan

  second floor plan

second floor plan

  third floor plan

third floor plan

 

client
Nasredin & Mansour

address
Middellandplein, Rotterdam, The Netherlands

completed
2017

contractor
BOSPORUS bouw, Rotterdam / Van Laarhoven Sloopwerken / Lageweg & Engel Gevelrenovatie, Rotterdam

advisors
Constructie adviesbureau Booms

role P·A
architect & interior architect

project photos
Loftly & P·A